Aktualita: Červená řepa – ano či ne?

Červená řepa má poměrně dobrý nutriční složení. Podle české databáze složení potravin 100 g jedlého podílu červené řepy má energetický obsah 166/39 kJ/kcal a obsahuje 0,2 g tuku, 7,2 g sacharidů, 1.3 g bílkovin, 0,1 g soli a 1,7 g vlákniny. Obsah vitaminů rozpustných v tuku je prakticky nulový, výjimkou je provitamin A beta-karoten. Obsah ve vodě rozpustných vitaminů je také nízký. Z minerálních látek je nejvyšší obsah draslíku.

Bohužel obsahuje i tzv.antinutriční látky (ty co brání např.vstřebávání některých minerálních látek). Červená řepa také obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, která nepříznivě ovlivňuje metabolizmus vápníku a její soli, šťavelany, jsou základem jednoho typu močových a ledvinových kamenů. Nepříznivě na ledviny působí i přítomné puriny. Z výše uvedených důvodů je vysoká konzumace červené řepy riziková, zvláště některými jedinci.

To ale skutečně platí při pravidelné konzumace většího množství. takže ti, co ji máte rádi, 1x za týden vám určitě neublíží, naopak dobře zpestří jídelníček.

Více v původním článku prof.Dostálové.

Tagy:
Hana Stritecka
Nutriční specialista (registrace v oboru ochrana veřejného zdraví a nutriční terapeut) Člen nutričních poraden FitBee - komplexní poradenství v oblasti výživy, aktivního pohybu a vrcholového sportu Ředitelka spolku FÉR potravina - čteme etikety za vás
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.