Jaké jsou základní principy nakupování a výběru potravin ?

Pro správné nakupování potravin je důležité nejdříve více porozumět termínu kvalita potravin.
Kvalita potravin je soubor definic, které vychází z pojmu „food safety“. Jedná se o hygienicky a zdravotně nezávadné potraviny, které splňují chemické, fyzikální a mikrobiologické požadavky na zdravotní nezávadnost stanovené právními předpisy.
Základním předpokladem je, že do prodeje může být uvedena pouze potravina, která nepoškodí zdraví spotřebitele, je-li připravena a konzumována tak, jak je uvedeno v návodu k použití. Kvalita potravin se dále definuje souborem charakteristických vlastností jednotlivých druhů, skupin a podskupin potravin, jejichž parametry jsou stanoveny zákonem a prováděcími vyhláškami.

Další důležitou definicí pro kvalitu potravin je dobrovolný aspekt, který se týká biologické dostupnosti / vstřebatelnosti látek pro lidskou výživu. Vstřebatelnost látek není definována legislativou, jde o rozhodnutí producenta, jakou formu látky pro vlastní produkci použije. Je pak na každém spotřebiteli, jak se dokáže orientovat v nákupní síti z široké nabídky výrobků a zvolit si tak, více vhodnou potravinu pro svoji spotřebu. Dogma k lepšímu vstřebávání látek je takové, že lépe jsou využitelné formy organické (živé), než anorganické (neživé), dále jsou více využitelné látky z živočišné produkce než z rostlinné.

stiahnuť (1)

Dalším důležitým vodítkem při výběru potravin je označení potravin, které jasně definuje, co je uvnitř v obalu za potravinu. Z tohoto pohledu jsou znevýhodněné potraviny nebalené nebo zabalené. U balených potravin by se měl každý spotřebitel více zaměřit na producenta/provozovatele potravinářského podniku, který daný výrobek uvádí na trh. Měl by také sledovat složení, kde v rámci reformulace potravin došlo ke změně, která má spotřebiteli více napovědět, jakou potravinu si kupuje.

Na obalech je možné číst hned z legislativního názvu, zda jsou v potravině obsaženy cukry, nebo umělá sladidla, také může číst konkrétní složky v sestupném řazení ze složení dané potraviny a konkrétní zastoupení složek ( např: glukózo-fruktózový sirup a dále zastoupení přídatných technologických látek/aditiv), procentuální množství složky, která je vyobrazená graficky na obale potraviny (jahodový čaj – složka jahody v čaji 5 % nebo maková náplň v závinu, kde % máku je zastoupeno z 50 %), ale také vyznačené potravinové alergeny, dále obsah trans mastných kyselin, kdy je ve složení uveden termín – částečně ztužené tuky nebo ztužené tuky, aj.  Také dnes již povinné výživové údaje, které jsou na obalech vyznačeny v tabulce nebo jen do řádku a jsou vztaženy na 100 g/100 ml a mohou být dále definovány na prodejní porci. Průměrně vzdělaný spotřebitel si může před dokončením nákupu zjistit, kolik a jakých sacharidů, vlákniny, tuků, bílkovin a soli v nakupované potravině přijme. Může se také informovat o spotřebě nebo datu minimální trvanlivosti, aj.

5-Tips-for-Reading-Food-Labels-When-Following-the-Paleo-Diet-e1474917996841

Dalším důležitým krokem, který vyplynul z reformulace potravin, jsou tzv. schválená tvrzení, která se dnes již běžně používají na balených potravinách. U funkčních potravin včetně nápojů se setkáváme především se schválenými výživovými a zdravotními tvrzeními (např: Vitaminy skupiny B a vitaminy C přispívají k normální funkci imunitního systému a ke snížení míry únavy a vyčerpání. Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Rakytník řešetlákový (obsahuje Vitamin C) přispívá k přirozené obranyschopnosti. Tímto krokem došlo k větší „čitelnosti“ obalů a spotřebitel se může informovat o potravině dříve, než ji zaplatí a ochutná. Předchází se tak marketingové propagaci, která mnohdy neobjektivně vypovídá o celé potravině. Ve většině případech se jedná o marketingově líbivé grafické znázornění a slogany, které spotřebitele mohou ovlivnit při výběru a konečném nákupu.

U živočišných produktů je povinné oválné razítko/ovál s registračním číslem a zemí původu nebo další zemí EU, které deklaruje schválený provoz a zajišťuje zdravotní nezávadnost.

Na obalech se často spotřebitel může setkat s logem, které nám dává další informaci o produktu (například České cechovní normy, Česká potravina, Regionální potravina, aj.).

Závěrem je třeba sdělit, že každý spotřebitel by se měl při výběru držet svého selského rozumu a volit potravinu dle

  • Senzorických vlastností (vůně, vzhled, čerstvost).
  • Výběru obchodní jednotky – prodejna ke které máme důvěru v rámci zastoupení producentů.
  • Vlastní produkce – vaření z jednodruhových potravin, manipulace s potravinou, technologie přípravy pokrmů (vaření na páře, dušení, pečení do 150 °C).
  • Edukace – celoživotní vzdělávání.

Cílem je nakupovat nutričně plné potraviny od prověřených producentů s dobrou biologickou dostupností, která splňuje kritéria bezpečnosti potravin. Dále záleží na množství a pravidelnosti porcí, které dokážou ovlivnit náš zdravotní stav. Měřítkem dnešní doby se stává pestrá strava a sezónnost v rámci ročních období, která nám zaručuje přirozenou suplementaci všech potřebných živin bez ohledu na počítání a dohledávání kolik a čeho jsme právě zkonzumovali. V případě zdravotního omezení (alergie, intolerance a jiná onemocnění) je možné plné zastoupení nutričních látek doplnit vhodnými funkčními potravinami, kde řadíme doplňky stravy a obohacené potraviny.

Ing. Ivana Kabelková 

Ivana Kabelková
Poradce pro výživu, člen potravinářské komory a vystudovaný potravinářský technolog (Mendlova univerzita v Brně, obor chemie a technologie potravin). Více jak 10 let působila v potravinářství jako technolog výroby, manažer prodeje, interní auditor pro systém HACCP (systém kontrolních bodů jakosti potravin) a tvorby technických specifikací potravin. Následně absolvovala odbornou praxi v oblasti potravinářské legislativy pro doplňky stravy a potraviny zvláštní výživy. V současné době se intenzivně věnuje zdravému životnímu stylu a výživovému poradenství jako lektorka Aliance výživových poradců.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.