Bc. Ján Staš


Oblasti výživy se aktivně věnuje od roku 2008, kdy začal s provozováním sportu na výkonnostné úrovni.

Po absolvování základních kurzu výživového poradce Nutris v roce 2013 aktivně působí jako výživový poradce a lektor, se specializací na oblast základní výživy, sportovní výživy, doplňků stravy a možností prevence moderních civilizačních nemocí.

V současnosti student magisterského stupně na VŠE v Praze obor Behaviorální ekonomie a psychologie (2017 - současnost). 
Také student Školy klinické naturopatie, oboru Západní fytoterapie (2018 - současnost). 

Město působení: Praha

Kontakt: jans.stas@gmail.com, +420 777 632 267

Vzdělání a osvědčení:  

-> Certifikovaný Výživový poradce Nutris (2013)  

-> Trenér sportovního lezení, Praha (2013 - 2015) 

-> Aktivní Výživový poradce (2013 - současnost)

-> Autor odborných článků a publikací v oblasti výživy 

-> Sekretář a vědecký tajemník Aliance výživových poradců ČR (2015 - současnot)

-> Člen Výboru Aliance výživových poradců ČR (2017 - současnost) 

-> Absolvent a pravidelný účastník kurzů, seminářů, konferencí a sympózií se zaměřením na výživu

-> Spolupořadatel 2. a 3. ročníku Konference FOOD21, Praha (2016, 2017)

-> Pořadatel 1., 2., 3. ročníku Konference AVP (2015-Praha, 2018-Brno, 2019 - Praha)

-> Spolupořadatel Semináře o lepku AVP (2019 - Praha)

-> Pravidelný přednášející rekvalifikačních kurzů Poradce pro výživu Nutris ® (2014 - současnost)

-> Pravidelný přednášející v kurzech pro výživové poradce Nutrifood pod hlavičkou AVP SR  (2016 - současnost)

-> Pravidelný přednášející ve Škole Klinické Naturopatie - téma mikro- a makroživiny, speciální látky v potravinách (2019, 2020)

-> Přednášky v rámci rekvalifikačních kurzů IQ Pohyb, akreditovanými MŠMT ČR - základní výživa, doplňky stravy (2017)

-> Přednášky na konferencích lékarníků Angis - téma: Homocystein, Doplňky stravy v prevenci diabetu, Doplňky stravy v prevenci
                                                                                     moderních civilizačních nemocí (2016, 2017)

 -> Přednášky o Sportovní výživě, využití DS ve výživovém poradenství v rámci školení Světa Zdraví ČR (2016, 2017, 2018)

 -> Přednášky pro soukromé společnosti (např. Blue Orange) - téma Pitný režim, káva, využití speciálních látek v procesu hubnutí ...

-> Populárně naučné články na blogu s tematikou výživy 

Poskytované služby

-> Komplexní dlouhodobé poradenství v oblasti výživy a životosprávy  
-> Odborné konzultace a poradenství ve vybraných oblastech výkonnosti a životosprávy 

 

 

                                                      Odborný profil 


Odborné články a publikace (o výživě):

- STAŠ: skripta káva a pitný režím (2016)

- STAŠ, J., MACH, I.: Use of metabolic flexibility to optimize sport performance in athletes, Acta Gymnica, UPOL Olomouc, 2017, připraveno do tisku

- spoluautorství: skripta Nutrigenetika v praxi výživového poradenství

 

Přednášky, konference:

- pravidelný přednášející rekvalifikačních kurzu Poradce pro výživu, MŠMT ČR, Nutris ®, 2004 
 /hormony, metabolismus, doplňky stravy, sportovní výživa, diagnostika .../ 

- přednášky o výživě v rámci rekvalifikačních kurzu IQ Pohyb, akreditovanými MŠMT ČR   

- přednášky o Sportovní výživě a využití Doplňků stravy ve výživovém poradenství v rámci školení Světa Zdraví ČR

- pravidelné přednášky v rámci certifikovaných kurzů pro Výživové poradce akreditovaných Alianciou výživových poradcov SR, Modra (2016, 2017, 2018, 2019)

- přednášky na odborné konferenci FOOD21 Praze 

   2016, 2017 - pohledy na staré VS moderní výživové trendy v hubnutí;
   2017 - doplňky stravy ve výživě dětí a matek v prenatálním období

- účast na konferenci International Nutrition & Diagnostics Conference, INDC, Praha, říjen 2015 

- STAŠ, J., MACH, I.: Praktické využití tzv. metabolické flexibility při optimalizaci sportovního výkonu u vytrvalostních a silově-vytrvalostních sportovců, IV. ročník Sympozia sportovní medicíny a dalších věd ve vrcholovém sportu, Dříteč, duben 2016

- STAŠ.J, MACH, I.: Nutriční a senzorické hodnocení kompletního sortimentu výrobků Mlékárny Kunín, Praha, červen 2016

- STAŠ. J.:  Využití doplňků stravy v managementu homocysteinu, přednášky na konferencích lékárníků HK, Angis 2016  

- STAŠ. J::  Využití doplňků stravy v prevenci prediabetu, přednášky na konferencích lékárníků HK, Angis, 2016

- STAŠ. J: Využití vhodných doplňku stravy v prevenci moderních civilizačních nemocí, přednášky na konferencích lékárníků Ústí nad Labem, Angis, 2016

- MACH, I., STAŠ, J.: Nutriční a senzorické hodnocení kompletního sortimentu výrobků Mlékárny Kunín, Praha, červen 2016

- přednáška pro Český svaz pro Naturální sport - Zásady výživy v kombinaci s pohybem, Karlovy Vary, 2018 

- přednáška v rámci frčkového školení pro specialisty Světa Zdraví - Základní principy Sportovní výživy, Praha 2018 

- účast na mezinárodní konferenci FOODNEWS 2018

- účast na Konferenci výživových poradců Brno 2018 - Správná péče o mikrobiom pro fyzické i duševní zdraví 

- přednáška pro DOD Školy klinické naturopatie - Ketogenní dieta, Co vše nám může nabídnout a co vzít?, Praha 2019

- účast na odborném Semináři o lepku AVP ČR, Praha 2019  

- účast na 1.Naturopatické Konferenci, Praha 2019 

- účast na 3.Konferenci AVP ČR, Praha 2019 ení" výživových studií, Praha 2019

  • Motto: Better self, better world