V sobotu 4.5.2019 proběhl v prostorách FTVS v Praze Seminář pořádaný pod hlavičkou AVP, kompletně věnovaný problematice lepku ve výživě.
Na Semináři vystoupila řada špičkových českých odborníků – MUDr. Iva Hoffmanová, Ing. Hana Střítecká, PhD., PharmDr. Richard Pflegr, MUDr. Dana Maňasková, RNDr. Petr Fořt a Ing. Ivan Mach, CSc. ,
kteří přítomné posluchače v rámci svých hodinových vstupů provedli problematikou lepku ve výživě v různých kontextech.
Řeč byla o možných či již vzniklých zdravotních komplikací a nemocí, možnosti diagnostiky a její správné interpretace, genetických predispozic a epigenetických vlivů rozhodujících o (ne)toleranci lepku, možných rizik plynoucích z konzumace lepku a způsoby jejich účinné prevence, výhod i možných nevýhod spojených s vynecháním lepku, způsobů zdravého bezlepkového stravování bez dodatečného strádání důležitých živin, a mnoho dalšího.
V jednotlivých přednáškách tak zazněli různé uhly pohledu lékaře, biochemika, nutričního terapeuta, fysiologa, farmaceuta a výživového poradce, které vyústili v 10 hlavních bodů, které lze aplikovat v běžné výživové praxi k prevenci či podpoře léčby mnoha onemocnění spojených s (nadměrnou, nevhodnou, nekompenzovanou …) konzumací lepku či obilovin obecně.
Přítomné plénum tak nepochybně uvítalo mnoho nových a často nečekaných informací, souvislostí, spojitostí, faktů či naopak vyvracení některých společensky tradovaných mýtů.
Součástí semináře byli také partneři AVP, kteří zde opět představili mnoho novinek na trhu s „funkční výživou“ a doplňky stravy.
Děkujeme všem zúčastněným a už nyní se těšíme na viděnou na další akci pod hlavičkou AVP 🙂
Galerie: