Proč nám ultrazpracované potraviny škodí? Jak se jim vyhnout?

Poznám stupeň zpracování potraviny podle etiket?

Na co se můžete těšit?

Pojem „zpracované potraviny“ může někdy vyvolávat zmatky, protože většina potravin je “nějakým” způsobem zpracována. Avšak rozdíl mezi mechanicky a chemicky zpracovanými potravinami v dopadu na lidské zdraví je velký.

 

Protože ultra zpracované průmyslově potraviny (UZPP) jsou relativně širokým pojmem, MUDr. Kohutiar vám představí základní dělení NOVA. Popíše každou ze skupin (1-4) a zaměří se i na to, co nám UZPP (ne)dodají  a jaký to pak (ne)má dopad na naše zdraví.

Ing. Střítecká vysvětlí a ukáže jednoduchá pravidla jak si (ne)vybrat UZPP a že i ty potraviny, co jsou v současné době preferovány jako vhodnější, na to tak dobře taky nejsou.  Kromě dělení  NOVA je u potravin používáno i tzv.NutriScore. Co vlastně znamená?  Co nám říká o (ne)zdravosti potravin? Jak s ním zacházet? Jak podle něj vybírat potraviny? I to bude součástí přednášky.

Lektoři

kohutiar1

MUDr. Bc. Matej Kohutiar, Ph.D.

Lékař a vysokoškolský pedagog. Vystudoval 3. lékařskou fakultu obor „Všeobecné lékařství“. Na 2.lékařské fakultě pokračoval v postgraduálním studiu v oboru patobiochemie, kde se v rámci vědeckých aktivit zabýval problematikou volných radikálů a oxidačního stresu. 

Je i absolventem Vysoké školy chemicko-technologické v oboru „Chemie a analýza potravin“. Věnuje se problematice kvality, bezpečnosti a toxikologii potravin. Zabývá se také prevencí civilizačních onemocnění ve vztahu k životnímu stylu a výživě.

Snimek-obrazovky-2023-09-17-v-11.28.21

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

  • Vice prezident AVP ČR
  • Vysokoškolský pedagog, lektor mnoha kurzů zaměřených na výběr kvalitních potravin a správné stravování různých věkových skupin
  • Nutriční terapeut
  • Ředitelka projektu FÉR potravina
  • Spolupracuje s médii v oblasti ochrany a informovanosti běžného spotřebitele o složení a kvalitě potravin

Zakoupit záznam z webináře

Ultrazpracované potraviny
...a jejich vztah k civilizačním onemocněním
690 Kč
Záznam z webináře po dobu 30ti dní

FAQ

Po skončení webináře budou všem účastníkům po dobu následujících 10 dnů zachovány přístupové údaje do členské sekce webináře, kde najdou jeho kompletní záznam včetně dalších materiálů od partnerů akce.

Jakékoli šíření záznamů či vytváření jejich kopií bez písemného souhlasu všech autorů je porušením autorských práv. K záznamu se však můžete opakovaně vracet po předplacenou dobu.

Prezentující lektoři jsou nejen letití odborníci v oblasti výživy, ale zároveň i praktici s bohatými zkušenostmi v práci s klienty ve výživovém poradenství.

Kontakt

Jakékoli dotazy podnět či připomínky prosím směřujte přímo na vybor@aliancevyziva.cz.