BIOENERGO - KOMPLEX

Společnost BIOENERGO – KOMPLEX, s.r.o. sídlí v Polabí a je složena ze dvou výrobních celků:

  • lisovna olejnin, která vyrábí surový, filtrovaný řepkový olej a řepkové výlisky (expelery),
  • elektrárna, která vyrábí elektrickou energii spalováním biomasy.

Původním záměrem bylo vzájemné propojení obou celků, přičemž by při výrobě oleje lisováním řepky olejné dále docházelo k využití vyrobených výlisků na palivo v biomasové elektrárně. Jedná o jedinečný projekt, který nemá v České republice obdoby. Biomasová elektrárna představuje samostatný technologický celek, obnovitelný zdroj energie, který díky spalování biomasy pomáhá k zlepšení životního prostředí a udržitelnosti zdrojů na planetě. Lisovna také představuje samostatný technologický celek, který pomáhá českým zemědělcům diverzifikovat odbyt řepky a lisováním řepky šetrným způsobem produkuje řepkový olej vhodný na výrobu biopaliv a při odběru oleje lisovaného za studena vyrábí jedinečný olej pro potravinářské využití.

Za studena lisovaný řepkový olej od Kolína je olej upravený pouze mechanickou filtrací, bez jakékoliv rafinace či dalších úprav. Pro použití k potravinářským účelům je využíván zásadně olej z prvního lisovacího stupně, za nízkých teplot kolem 40 °C. Olej si při těchto teplotních podmínkách zachovává všechny nutričně cenné látky v nezměněné podobě. Jedním z charakteristických znaků řepkového oleje lisovaného za studena je téměř ideální složení esenciálních mastných kyselin (poměr Omega-3 a Omega-6 je 1:2) a vysoký obsah vitaminu E, a proto je velmi vhodným produktem k potravinářskému užití pro zdravý životní styl. Svým složením působí za studena lisovaný řepkový olej jako prevence řady onemocnění: kardiovaskulárních, vysoké hladiny cholesterolu, vysokého krevního tlaku, obezity, cukrovky. Má vysoký bod zakouření 180 °C, je tedy vhodný do studené, ale i teplé kuchyně na vaření, pečení, smažení, grilování, nakládání sýrů, saláty, pomazánky, majonézy a další. Není vhodný pouze do fritéz. Olej je čirý, má nádhernou zlatožlutou barvu a vůni po výchozí surovině. Je velice lahodný, chutná lehce po oříškách a díky své neutrální chuti se dá použít jak do slaných, tak i do sladkých pokrmů.