Výživa pod tlakem Aneb ideologie a ekologický fanatismus jako hlasatel absolutní pravdy

Autor příspěvku: RNDr. Petr Fořt, CSc.

Datum: 17.8.2020


Svět je v ohrožení, prý nás Země brzy neuživí. S tím lze bezvýhradně souhlasit. Odmítám  souhlasit s tvrzením, že Matičku Zemi ještě předtím zlikvidujeme my sami tím, že se nesprávně stravujeme, protože jíme živočišné produkty. Pokud by tohle byla pravda, tak nás tady už 3/4 nejsou. I když, zdraví zrovna nejsme. Naštěstí pro Zemi, Přírodu a lidstvo se objevili spasitelé. Jsou jimi hlasatelé jedině správného trvale udržitelného způsobu výživy, jímž je – veganství.

Co si o tom myslíte vy? Masožravec, hlodavec nebo přežvýkavec? Opravdu mluvím o lidech!  

KDO má pravdu?

Dle státem placených odborníků je člověk všežravec. Máme jíst všechno co je v obchodech, protože kvalita je pod kontrolou (?), proto nic není nezdravé (!?) když se to jí „přiměřeně a vyváženě“. Co na tom, že první část tvrzení je lež, a o tom druhém nikdo neví, co to konkrétně znamená! Proto často slýchávám cosi o jednoduchém řešení v podobě použití „selského rozumu“. Ten jak se zdá nefunguje – viz výskyt chronických civilizačních onemocnění včetně obezity.

Leč nejsou tu jen odborníci, ale také stovky „expertů“, kteří nás poučují o tom, co bychom měli jíst a co vůbec. No dobře, něco na tom je. Také bychom se měli naučit správně vařit. Na tom také něco je.

Jen vsuvka pro zajímavost: odborníci doporučují jíst ryby, protože „jsou zdravé“ (já připomenu - dobře, ale jen ty divoce žijící z čistých vod). Odborníci ani experti vám ovšem nepřipomenou, že: ryby jsou drahé, mořské jsou buď zamražené nebo zpracované do polotovarů, které se zdravou výživou nemají nic společného.
Odborníci doporučují: jezte rybí tuk, protože mimo jiné obsahuje aktuálně oslavované omega-3 mastné kyseliny, prý dobré na imunitu. Leč jak ukázaly nejnovější studie, nic není černé ani bílé, takže ani Eskymáci prý nemají cévy jako miminka.

Proč existují zmíněné (a mnohé další) problémy, když řešení je - přinejmenším v očích odborníků dané jejich doporučeními? Možná také proto, že jim do toho „kecají“ autorky („expertky“) článků o zdravé výživě na „lidových“ webech a výživoví guru, propagující doslova ujeté výživové styly! Výsledkem je zmatek v hlavách veřejnosti. Já informace v médiích vidím jako lži o mýtech, mýty o lžích, pověry o jednoduchém řešení použitím „selského rozumu“ a nesmyslná varování, šířená ekologickými snílky a stoupenci specifických výživových stylů. Spíše bychom si měli dávat pozor na (ne)kvalitu potravin.

Doporučuji ve vlastním zájmu si uvědomit, že neexistuje vědecky obhajitelný jedině správný výživový styl, navíc použitelný globálně. Tohle všechno si bohužel nepřipouští hlasatelé veganství.  

Díky dlouholetému zájmu o obor v celé jeho šíři jsem nedávno „objevil“ jakousi japonskou dietu a četl o Budhově dietě – ta mi vzdáleně připomněla moudrou, tzv. vědomou dietu (česká mutace knihy „Mindful Diet“ - Vědomá dieta od Ruth Q.Wolever a Beth Reardon, vyd.Dobrovský 2016), ta však netvrdí, že jedinou správnou výživovou vírou je veganství. 

Je mi líto, ale dosud jsem nenašel nekonvenční výživový styl, který by nebyl poplatný slepé víře. Hlavně mi není jasné, kdo stojí za současnou masovou propagací veganství. Motivem totiž není etika (soucit se zvířaty) ani ekologie, ale vědecky nepodložené přesvědčení, že je to jediný způsob, jak zastavit nárůst chronických civilizačních onemocnění a současně  zajistit „udržitelný vývoj lidstva“.      

Veganství jako záchrana civilizace?

Měli bychom přestat jíst (rakovinotvorné?) maso, (zahleňující) alergizující mléčné produkty (to nelze vyloučit), vejce s jejich cholesterolem (nesmysl) a ryby, prý plné rtuti a v případě faremních mořských a sladkovodních ryb řady chemikálií včetně antibiotik. Inu, na každém šprochu pravdy trochu. Prostě v některých případech jsou taková tvrzení oprávněná. Už méně se lze dočíst o problémech s konzumací potravin rostlinného původu. Měl bych na tomto místě připomínat (ne)kvalitu a cenu zeleniny a ovoce? Asi ano. Dověděl bych se o vegetariánů a veganů, jak tohle vyřešit? Nevím. Tak připomenu potravinové intolerance, rostlinné exotoxiny, plísně…..

Produkce rostlin je závislá na počasí a až příliš často také na včelách. Používají se nové metody šlechtění – vlastně je to genetická manipulace (tzv. GM). Masivně se používají chemická hnojiva a ochranná chemie. O tomto snad nemůže nikdo diskutovat! Nepřetržitá snaha o zvyšování výnosů znamená kácení lesů, exploataci půdy bez možnosti přirozené rekultivace. Snad nemusím připomínat, kdo tomu „velí“. Jmenovat znamená velmi riskovat. Tak teď to „dorazím“ upozorněním na kontaminaci povrchových i podzemních vod.   

Řekněme, že toto všechno se podaří vyřešit, i když osobně o tom pochybuji. Přesto zůstávají nevyřešeny klíčové otázky:

Dokáže celé lidstvo akceptovat totální změnu způsobu stravování? Jaké to bude mít důsledky na jednotlivce? 

Snaha propagátorů veganství použít vědecké studie ke tvrzení, že oni mají nižší výskyt chronických civilizačních neinfekčních onemocnění je z jejich pohledu racionální, ale nic takového studie dosud definitivně neprokázaly. 
Globální přechod k veganství ignoruje existenci genetického polymorfismu, daného evolučními (genetickými i epigenetickými) odlišnostmi. Vzpomeňme na principiální geografické rozdíly, které si vynutily specifické přizpůsobení ve skladbě výživy - a které se fixovaly celá tisíciletí. 
Faktem je, že člověk je živočich mimořádně odolný a velmi přizpůsobivý. Mohli bychom tudíž přemýšlet, zda by došlo k „přirozenému výběru“ stylem „kdo se nepřizpůsobí, zahyne“. Morbidní, i když to je původní přírodní zákon, totiž evoluce. 

Tvrdím, že optimální výživa musí vycházet z akceptace vlivu genetiky, epigenetiky a nutrigenomiky. Aktuálně je ve hře možnost kritických změn klimatu. Produkce rostlin je na něm extrémně závislá. Co s tím? Poručíme větru dešti?   

Pokud by došlo k zásadní změně výživového paradigmatu k veganství:

Skončily by oprávněné pokusy o realizaci personalizované výživy, postavené na genetickém polymorfismu a akceptaci epigenetiky.
Diktatura unifikované výživy by byla nepřípustným omezením lidských práv. 
Vznikl by černý trh s neveganskými potravinami.
Došlo by ke hladomorům? Viz počasí a škůdci.
Dočkáme se snad jakýchsi „syntetických“ potravin?
 

Důsledky změn produkce potravin – pokus o rychlou futurologickou studii

S ní jsem vlastně začal už formulací výše uvedených osmi bodů. Leč uvažujme dál. Ukončení živočišné výroby znamená „zánik“ chovatelů = ztráta pracovních míst. Dobře, z chovatelů se stanou pěstitelé. Zmizí zdroj přírodních hnojiv. Zmizí mnoho druhů hmyzu, hlavní problém bude se včelami. Vyvstává otázka, zda v případě nedostatku potravin rostlinného původu (viz dále příčiny) vegani dokážou bez odporu a zdravotních obtíží konzumovat netradiční potraviny, například hmyz (to však není veganská potravina!), produkty z řas, bakterií či kvasnic. 

Svět nebude protkán ropovody, ale vodovody, rozvádějícími pitnou vodu, vyrobenou z mořské odsolovacími stanicemi. Snad jim na to stačí alternativní zdroje energie. Produkce rostlin vyžaduje obrovské množství techniky a tím vysokou spotřebu energie – nebude-li to ropa, budou to „baterky“ nebo vodík? Nebo co vlastně? 

Jenom zajímavé nebo klíčové?

Na světě nežije jen člověk. Jsou tu tisíce živočišných druhů, z nichž některé se množí daleko rychleji než člověk – především hlodavci. Rozšíření ploch obilí jim prospěje. To jsme nedávno zažili a stále nevíme, co s tím. Ostatně, zvířátka se nesmí zabíjet, že? Jsou to oni, kdo má žně, ale také to budou oni, kdo bude šířit choroby stejně jako třeba netopýři.  Mimochodem, prostředky jejich hubení jsou „chemické“. 

Zmínil jsem zdraví lidské populace

Zapomněli jsme na to, že člověk je součástí Přírody. Ta mu ovšem není „matičkou“, je nemilosrdnou „vývojářskou a regulátorkou“. Život, včetně lidského je to samé, co byl na Počátku – boj o život! Ani rostliny tu nejsou primárně, aby „nakrmily“ lidi. 
Potíž je, že nedokážeme předvídat vývoj zdravotního stavu populace. Musím připomenout výsledky archeologického výzkumu, který odhalil, že zdravotní stav převážně veganské civilizace, která (údajně) postavila pyramidy, byl žalostný. Jak se bude vyvíjet zdravotní stav uvidíme nejdříve v příští generaci a lépe až v generacích vzdálenějších. Nemáme žádné možnosti predikce ani právo vnucovat populaci obrovský experiment, jehož důsledky je obtížné předvídat.

Pokusím se text „odlehčit“ konstatováním, že lidstvo bude pod evolučním tlakem a běda tomu, z koho se včas nevyvine lidský hlodavec či lidská ovce.