Lepek - vše co potřebujete vědět
odborný seminář
4. 5. 2019
Fakulta tělesné výchovy a sportu UK - Praha
José Martího 31, Praha 6
učebna U 2, 3. patro
Pro koho je Seminář určen
- Aktivní výživové poradce AVPjako součást jejich tzv. celoživotního vzdělávání a rozšírění svých kompetencí k doporučování daných výživových intervencí
- Výživové poradce, Nutriční terapeuty, Fitness trenéry a další pracovníky v oblasti výživy a životního styluza účelem seznámení se aktuálními poznatky v oblasti oblasti lepku, zpracovanými uznávanými odborníky ve výživě
- Vyznavače tzv. zdravé výživy a aktivního přístupu ke svému zdravíza účelem rozšíření svého vzdělání a osvojení si konkrétních znalostí a dovedností využitelných ve své každodenní praxi
Na semináři vystoupí řada špičkových odborníků, kteří vás na základě současných poznatků a své bohaté praxe zasvětí do problematiky lepku v širším kontextu zdraví, nemocí a jejich prevence. Výstupem pak budou jasné závěry respektující moderní vědecké poznatky a praktické doporučení pro různé skupiny obyvatelstva.
Tradičně se zde představí partneři AVP – řada předních českých firem na trhu se speciální výživou a doplňky stravy, zaměřených především na optimalizaci fyzického i duševního výkonu.
Součástí semináře budou také vzorky od partnerů semináře, hlavní výstupy formou pdf a Certifikát o jeho absolvování.
PROGRAM KONFERENCE:
8:30 - 9:00 Registrace účastníků
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
9:00 – 9:30 Ivan Mach
Zahájení semináře a úvod do problematiky: historie lepku, jeho potravinové zdroje, význam a postavení v jídelníčku lidí
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
9:30 – 10:30 Dana Maňasková
Jaká jsou skutečné rizika konzumace pro širokou veřejnost: alergie a senzitivita na lepek - prevalence a incidence, stravování osob citlivých na lepek a možnosti prevence celiakie
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
10:30 – 11:00 Coffee Break, prezentace partnerů semináře
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
11:00 – 12:00 Iva Hoffmanová
Další možné hrozby konzumace lepku: neceliakální gluténová senzitivita - co říká věda a výživová praxe, možnosti diagnostiky, jaké jsou možné výhody a potenciální rizika spojena s vysazením lepku.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
12:00 - 13:00 Přestávka na oběd
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
13:00 -14:00 Hana Střítecká
Výskyt lepku v potravinách: jak široký je jeho výskyt v běžně dostupných potravinách a obsah v jídelníčku nejen českých konzumentů, jaké jsou zcela nečekané zdroje lepku, jak se dá zdravě lepek omezovat, nebo se mu zcela vyhnout
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
14.00 – 15:00 Richard Pfleger
Další otazníky a souvislosti kolem lepku: lepek a možné poruchy autistického spektra, potenciální hrozby a negativa konzumace lepku nejen u vybraných rizikových skupin
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
15:00 – 15:15 Ivan Mach
Závěr semináře: shrnutí hlavních výstupů semináře a jejich praktická aplikace v širších kontextech vybraných skupin obyvatel
Přednášející
PharmDr. Richard Pfleger
MUDr. Dana Maňasková
Ing. Hana Střítecká, PhD.
MUDr. Iva Hoffmanová, Ph.D.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Informace
Místo
Doprava
Parkování
Kontakt
Výbor AVP ČR