Využití moderních výživových směrů a trendů v praktických kontextech a souvislostech
3. ročník Konference AVP ČR
2. 11. 2019, Praha
Proč Konference AVP
- Špičkoví odborníci a popularizátoři v oblasti specifického využití různých způsobů stravování pro konkrétní účely
- Posouzení (ne)vyhodnosti určitých způsobu stravování v kontextu dané specifické situace - pro různé věkové skupiny, zdravotní stav, míru pohybové aktivity, sportovní zaměření, individuální "metabolickou typologii", atd.
- Odborné závěry a doporučení (v souladu s tzv. Evidence based medicine/nutrition) odborníků, kteří se dané oblasti zároveň PRAKTICKY věnují
- Bohatá výstavka partnerů Konference - možnosti navázání kontaktů, vzorky, ochutnávky ...
- Celkem 13 let působení na poli výživy a sdružování Výživových poradců-profesionálů napříč ČR a SR
Pro koho je tato Konference určena
- Aktivní výživové poradce, Nutriční terapeuty, Fitness trenéery a další pracovníky v oblasti výživyjako součást jejich celoživotního odborného vzdělávání a rozšírění svého pracovního portfolia
- Aktivní zájemce o výživu, zdraví a prevenci, a podporu své výkonnosti díky využití různých způsobů stravováníza účelem rozšíření svého vzdělání a osvojení si konkrétních doporučení využitelných ve své každodenní praxi
PROGRAM KONFERENCE
8:30 - 9:00 Registrace účastníků
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
9:00 – 9:10 Hana Střítecká (moderátor Konference)
Oficiální zahájení Konference _____________________________________________________________________________________________________________________________________
9:10 – 9:45 Ondřej Nývlt
Úvod do problematiky moderních výživových směrů.
Které výživové směry mají smysl v patřičných kontextech v rámci našich zeměpisných a kulturních podmínek; jaké ortodoxní výživové směry mají oporu v klinických studiích; co na to "říká" praxe klinického testování klientů ve výživovém poradenství ; jaké jsou teoretické a empirické východiská základních výživových principů v naší moderní
____________________________________________________________________________________________________________________________________
9:45 – 10:20 Jan Vyjídák
Můžeme omezováním příjmu sacharidů skutečně dosáhnout trvalé změny hmotnosti a úpravy zdravotního stavu?
Jaké jsou nejnovější poznatky o (ne)výhodách nízkosacharidové stravy v kontextu různých zdravotních komplikací (metabolický syndrom); jaké jsou její reálné výsledky v praxi; kdy se vyplatí sacharidy redukovat a proč; jaké jsou specifika tohoto způsobu stravování a jakým nejčastějším omylům se vyhnout.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
10:20 – 10:30 Otázky a odpovědi k prvnímu bloku přednášek
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
10:30 – 10:55 Coffee Break, prezentace partnerů Konference
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
10:55 – 11:30 Marie Skalská
(Ne)Smyslnost různých výživových směrů a trendů u sportující mládeže.
Jaké jsou nejčastější chyby ve výživě sportující mládeže; proč často inklinují k různým výživovým alternativám a moderním trendům; jaké jsou možné výhody a rizika ortodoxního následování určitého výživového směru; na co by se měli mladí sportovci nejen ve své výživě primárně zaměřit a jak v praxi ověřit správnost jejich postupů (možnosti objektivní i subjektivní diagnostiky).
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
11:30 -12:05 Katarína Vaculík
Pomůže „očista“ v zlepšení našeho zdravotního stavu a výkonnosti?
Proč v sobě máme zakořeněné tendence se různými způsoby „očišťovat“; jaký je (tradiční) význam různých staro-nových „očistných“ forem (půsty, hladovění, bylinné čaje a extrakty, apod.); které tyto formy jsou dle současných poznatků potenciálně prospěšné, a které naopak značně rizikové pro naše zdraví; jaké jsou objektivně prokázané účinné metody řízené detoxikace v širším slova smyslu; možnosti využití specifických bylin či nástrojů moderní naturopatie s pozitivním vlivem na detoxikační a antioxidační systémy v lidském těle.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
12:05 – 12:15 Otázky a odpovědi k druhému bloku přednášek
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
12:15 - 13:15 Přestávka na oběd
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
13.15 – 13:50 Richard Pflegr
Praktické využití nízkosacharidové a ketogenické stravy ve sportu.
Historie a původní význam ketogennní diety; hlavní důvody jejího uplatňování ve (vrcholovém) sportu; jaké jsou (objektivně měřitelné) potenciální výhody této stravy nejen ve sportu; jak principiálně správně aplikovat ketogenní dietu abychom maximalizovali její výhody a minimalizovali možná rizika; co není ketogenní stravování a jakým hlavním chybám se v praxi rozhodně vyhnout.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
13:50 – 14:25 Martin Jelínek
Může být vegetariánství či veganství odpovědí na některé zdravotní (a jiné) problémy současné populace?
Proč je rostlinná strava stále více populární napříč celým spektrem západní populace; jaké jsou její potenciální zdravotní a další benefity; jakým lidem typologicky může tento způsob stravování vyhovovat a kdy může naopak škodit; jak individuálně vhodně a dlouhodobě udržitelně provozovat tento způsob stravování.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
14:25 – 14:35 Otázky a odpovědi k třetímu bloku přednášek
____________________________________________________________________________________________________________________________________
14:35 - 15:00 Coffee Break
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
15:00 - 15:30 Petr Fořt
Názory a komentáře experta na různé výživové směry a možnosti jejich praktické aplikace.
Jaký je pohled experta na moderní využívání různých výživových směrů a trendů ve výživovém poradenství a mezi širokou veřejností? Kam se ubírá naše stravování a jakým způsobem bychom měli o naší výživě začít přemýšlet?
Komentáře jednoho z největších expertů na výživu v ČR, autora mnoha známých publikací a receptur doplňků stravy, mimo jiné také autora známé publikace "K čemu jsou nám diety".
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
15:30 – 15:45 Otázky a odpovědi k čtvrtému bloku přednášek
____________________________________________________________________________________________________________________________________
15:45 – 16:00 Ondřej Nývlt
Závěr konference: Shrnutí hlavních výstupů z Konference a možnosti jejich zařazení v běžné praxi
*Případná zména programu vyhrazena

Přednášející

MUDr. Ondřej Nývlt
Mgr. Jan Vyjídák, LL.M. MSc.
MUDr. Marie Skalská

Dr. Katarina Vaculik, ND, RN

PharmDr. Richard Pfleger
Ing. Matin Jelínek

RNDr. Petr Fořt
Vstupenky
Další informace
Místo
Doprava
Parkování

