Aktualita: Nové cesty, jak káva příznivě ovlivňuje naše zdraví.

O reálných i potenciálních zdravotních benefitech pití kvalitní kávy dnes již není žádných pochyb. Prokazuje to mj. také systematická přehledová studie až 218 meta-analýz (!) z roku 2017, která datuje až 84 možných zdravotních benefitů pití kávy (mezi nimi účinky antioxidační, neuroprotektivní, onkoprotektivní, antidiabetické antiaging, a mnoho dalších). 

Ačkoliv je káva bohatým zdrojem kofeinu (cca 40-60 mg na 1 šálek), redukovat jí pouze na tento jeden alkaloid je přinejmenším velmi ignorantské. Kvalitní a šetrně pražená káva je zdrojem desítek různých biologicky aktivních látek (mezi nimi kyselina chlorogenová, kyselina kávová, kvercetín, kyselina chinová, kafestol, kahweol, trigonelín, fenylindan …), jejichž účinky se stále aktivně zkoumají. 

Čerstvá studie publikovaná v říjnu 2018 prokázala další silné neuroprotektivní a nootropické účinky specifické látky, resp. skupiny látek obsažených v kávě – fenylindany (vznikají při pražení kávy), které blokují tvorbu a kumulaci tau proteinu a amyloidu beta – dvou hlavních složek přítomných při Alheimerově demeci i Parkinsnově chorobě. 
Tyto výsledky potvrzuje také další studie, v rámci které pití 3-5 šálek kávy denně vedlo ke snížení rizika rozvoje Alzheimerovy demence až o 65 % (ačkoliv autoři v rámci této studie nedokázali přesně popsat, které bioaktivní látky a jakým způsobem k tomuto efektu vedou). 
 
I když je tato nová práce dalším přínosem do skládanky, jakým způsobem můžou „pouhé“ třešňové plody tak významně ovlivňovat kvalitu lidského zdraví, autoři studie z University Health Network zůstávají nadále velmi pokorní k ohromné rozmanitosti mnoha látek obsažených v kávě a jejich vzájemné interakci. Jak sami zmiňují „Matka příroda je mnohem lepší chemik než jsem my

Staš Ján
Student VŠE v Praze oboru Behaviorální ekonomie a psychologie. Také student školy Klinické Naturopatie oboru Západní fytoterapie. Aktivní výživový poradce a trenér od roku 2013, pravidelný lektor kurzů zaměřených na výživu, sportovní výživu a doplňky stravy. Sekretář a člen Výboru Aliance výživových poradců, garant pro vědeckou činnost. V minulosti spolupracoval na vývoji receptur a prodeji doplňků stravy. Autor odborných článků a publikací v oblasti výživy a sportovní výživy.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.