BLOG

Aktualita: Červená řepa – ano či ne?

Červená řepa má poměrně dobrý nutriční složení. Podle české databáze složení potravin 100 g jedlého podílu červené řepy má energetický obsah 166/39 kJ/kcal a obsahuje 0,2 g tuku, 7,2 g sacharidů, 1.3 g bílkovin, 0,1 g soli a 1,7 g vlákniny. Obsah vitaminů rozpustných v tuku je prakticky nulový, výjimkou je provitamin A beta-karoten. Obsah ve vodě rozpustných vitaminů...

Jaké poučení nám nabízí moderní výživové styly? A který je ten ideální?

Zřejmě každý dospělý jedinec moderní společnosti je nutně několikrát za život konfrontován s otázkami, „Jak se stravuje“, „Jak to s tou výživou vlastně má“, potažmo „Jak dostat svou výživu/stravování do po-řád-ku. Člověk má přirozeně silnou potřebu strukturovat sebe i věci kolem sebe do nějakého přehledného a uspořádaného celku, který mu, pokud možno dává smysl (v závislosti od jeho hodnot, priorit, postojů, názorů),...

Detoxikace – o co vlastně jde a k čemu ji potřebujeme? (část 2/2)

V návaznosti na předchozí článek je zde další pokračování, které rozšiřuje problematiku tzv. detoxikace o další výhody a možnosti její realizace. Proč detoxikace ledvin? Ledviny slouží k filtraci krve, čímž se opět odstraňují škodlivé produkty metabolismu, které jsou pak jako moč odváděny z těla, ale i k udržování acidobazické rovnováhy těla (kyselost-zásaditost), což je velmi důležité, protože při vychýlení pH do obou směrů je pro...

Detoxikace – o co vlastně jde a k čemu ji potřebujeme? (část 1/2)

Detoxikace – v některých obdobích roku, hlavně na jaře, téměř magické slovo opakující se ve všech časopisech. Všude se pak můžete dočíst návody na zaručené detoxikační kůry pro játra, ledviny, na celé tělo, proti parazitům…. Ale co to vlastně ta detoxikace je? A proč ji náš organismus potřebuje? To se během roku(dne) nedetoxikujeme? Jen se nám postupně tělo zanáší, až se úplně...

Jak často je správně? Frekvence stravování, část 1.

Frekvence stravování, neboli četnost jídel v průběhu dne představuje další oblast výživy, která byla po většinu vývoje lidského druhu téměř výhradně určována vnějšími faktory (podnebí, sezónnost) a podmíněna velmi rezervovaným vztahem člověka s přírodou. Na Tímto evolučním tlakem byla optimalizována genetická výbava jedince, s hlavním cílem přežít. Cokoliv, co bylo vázáno na přežití jedince (nikoli pouze na biologické úrovni) a jeho vztahu s přírodou, bylo mezigeneračně posíleno a rozvíjeno,...

Zánět – pomocník nebo nepřítel všech nemocí ?

Jak vzniká zánět? Kdekoliv se v těle něco hromadí a stagnuje, vznikají podmínky pro zánět (stolice, žluč ve žlučníku, v místě, kde ponecháme gumičku na ruce). Místo je teplejší a prokrvenější, krev odklízí zbytky zánětlivých reakcí, na povrchu dochází ke zčervenání a zteplání díky vyššímu prokrvení. Mimo cévy se dostává naopak tekutina s protizánětlivými živinami a ochrannými látkami (otok), který je také ochranou, tj....

Vývoj výživy člověka – jsme na evoluční křižovatce?

Moderní člověk je vybaven látkovou výměnou, která se zcela nedokáže vyrovnat s novodobým složením potravy. Trávicí soustava a její přizpůsobování se potravě značně pokulhává za tím, jakou stravu, v jaké formě a druzích úpravy člověk konzumuje. Je to logické, protože člověk se vyvíjel miliony let, zatímco novodobý jídelníček je výrazně mladší. Období nedostatku Látková výměna člověka se formovala postupně po řadu...