BLOG

Aktualita: Proč může být konzumace ořechů krok správně i vedle.

Již dlouho je empiricky i exaktně známo, že z pravidelné konzumace ořechů (příp. dalších olejnatých plodů) plyne mnoho potenciálních zdravotních benefitů. Obecně tedy ořechy, i navzdory jejich poměrně vyšší energetické hodnotě, považujeme za tzv. zdravou potravinu. Je tomu tak zejména díky jejich širokému spektru vitamínů, minerálních látek, fytochemikálií (látek rostlinného původu), antioxidantů, esenciálních mastných kyselin,...

Aktualita: Nové cesty, jak káva příznivě ovlivňuje naše zdraví.

O reálných i potenciálních zdravotních benefitech pití kvalitní kávy dnes již není žádných pochyb. Prokazuje to mj. také systematická přehledová studie až 218 meta-analýz (!) z roku 2017, která datuje až 84 možných zdravotních benefitů pití kávy (mezi nimi účinky antioxidační, neuroprotektivní, onkoprotektivní, antidiabetické antiaging, a mnoho dalších).  Ačkoliv je káva bohatým zdrojem kofeinu (cca 40-60 mg na 1 šálek),...

Aktualita: Červená řepa – ano či ne?

Červená řepa má poměrně dobrý nutriční složení. Podle české databáze složení potravin 100 g jedlého podílu červené řepy má energetický obsah 166/39 kJ/kcal a obsahuje 0,2 g tuku, 7,2 g sacharidů, 1.3 g bílkovin, 0,1 g soli a 1,7 g vlákniny. Obsah vitaminů rozpustných v tuku je prakticky nulový, výjimkou je provitamin A beta-karoten. Obsah ve...

Jaké poučení nám nabízí moderní výživové styly? A který je ten ideální?

Zřejmě každý dospělý jedinec moderní společnosti je nutně několikrát za život konfrontován s otázkami, „Jak se stravuje“, „Jak to s tou výživou vlastně má“, potažmo „Jak dostat svou výživu/stravování do po-řád-ku. Člověk má přirozeně silnou potřebu strukturovat sebe i věci kolem sebe do nějakého přehledného a uspořádaného celku, který mu, pokud možno dává smysl (v závislosti od...

Detoxikace – o co vlastně jde a k čemu ji potřebujeme? (část 2/2)

V návaznosti na předchozí článek je zde další pokračování, které rozšiřuje problematiku tzv. detoxikace o další výhody a možnosti její realizace. Proč detoxikace ledvin? Ledviny slouží k filtraci krve, čímž se opět odstraňují škodlivé produkty metabolismu, které jsou pak jako moč odváděny z těla, ale i k udržování acidobazické rovnováhy těla (kyselost-zásaditost), což je velmi důležité, protože při vychýlení...

Detoxikace – o co vlastně jde a k čemu ji potřebujeme? (část 1/2)

Detoxikace – v některých obdobích roku, hlavně na jaře, téměř magické slovo opakující se ve všech časopisech. Všude se pak můžete dočíst návody na zaručené detoxikační kůry pro játra, ledviny, na celé tělo, proti parazitům…. Ale co to vlastně ta detoxikace je? A proč ji náš organismus potřebuje? To se během roku(dne) nedetoxikujeme? Jen se nám postupně tělo...

Jak často je správně? Frekvence stravování, část 1.

Frekvence stravování, neboli četnost jídel v průběhu dne představuje další oblast výživy, která byla po většinu vývoje lidského druhu téměř výhradně určována vnějšími faktory (podnebí, sezónnost) a podmíněna velmi rezervovaným vztahem člověka s přírodou. Na Tímto evolučním tlakem byla optimalizována genetická výbava jedince, s hlavním cílem přežít. Cokoliv, co bylo vázáno na přežití jedince (nikoli pouze na biologické úrovni) a jeho...

Nejčastější mýty a omyly ve výživě. Jak rozlišit vlivy potravinářských zájmů?

Mýty o vejcích Se svým vysokým obsahem cholesterolu bývala strašákem, který údajně působí aterosklerózu a je třeba se jim vyhýbat. To, že tuto hypotézu vyvrátila již v roce 1986 rozsáhlá Framinghamská populační studie, se k mnohým laikům i profesionálům dodnes, bohužel, nedoneslo. Dlouhodobá stabilní konzumace vajec v množství dva až čtyřiadvacet kusů týdně nemá na...

Jaké jsou základní principy nakupování a výběru potravin ?

Pro správné nakupování potravin je důležité nejdříve více porozumět termínu kvalita potravin. Kvalita potravin je soubor definic, které vychází z pojmu „food safety“. Jedná se o hygienicky a zdravotně nezávadné potraviny, které splňují chemické, fyzikální a mikrobiologické požadavky na zdravotní nezávadnost stanovené právními předpisy. Základním předpokladem je, že do prodeje může být uvedena pouze potravina, která...

Zánět – pomocník nebo nepřítel všech nemocí ?

Jak vzniká zánět? Kdekoliv se v těle něco hromadí a stagnuje, vznikají podmínky pro zánět (stolice, žluč ve žlučníku, v místě, kde ponecháme gumičku na ruce). Místo je teplejší a prokrvenější, krev odklízí zbytky zánětlivých reakcí, na povrchu dochází ke zčervenání a zteplání díky vyššímu prokrvení. Mimo cévy se dostává naopak tekutina s protizánětlivými živinami a ochrannými látkami...