cas-na-jidlo-1024x585

Jak často je správně? Frekvence stravování, část 1.

Frekvence stravování, neboli četnost jídel v průběhu dne představuje další oblast výživy, která byla po většinu vývoje lidského druhu téměř výhradně určována vnějšími faktory (podnebí, sezónnost) a podmíněna velmi rezervovaným vztahem člověka s přírodou. Na Tímto evolučním tlakem byla optimalizována genetická výbava jedince, s hlavním cílem přežít. Cokoliv, co bylo vázáno na přežití jedince (nikoli pouze na biologické úrovni) a jeho...

hvfh-image11

Nejčastější mýty a omyly ve výživě. Jak rozlišit vlivy potravinářských zájmů?

Mýty o vejcích Se svým vysokým obsahem cholesterolu bývala strašákem, který údajně působí aterosklerózu a je třeba se jim vyhýbat. To, že tuto hypotézu vyvrátila již v roce 1986 rozsáhlá Framinghamská populační studie, se k mnohým laikům i profesionálům dodnes, bohužel, nedoneslo. Dlouhodobá stabilní konzumace vajec v množství dva až čtyřiadvacet kusů týdně nemá na...

1

Jaké jsou základní principy nakupování a výběru potravin ?

Pro správné nakupování potravin je důležité nejdříve více porozumět termínu kvalita potravin. Kvalita potravin je soubor definic, které vychází z pojmu „food safety“. Jedná se o hygienicky a zdravotně nezávadné potraviny, které splňují chemické, fyzikální a mikrobiologické požadavky na zdravotní nezávadnost stanovené právními předpisy. Základním předpokladem je, že do prodeje může být uvedena pouze potravina, která...

4-Natural-Remedies-That-Fight-Inflammation_When-inflammation-becomes-an-issue-752x401

Zánět – pomocník nebo nepřítel všech nemocí ?

Jak vzniká zánět? Kdekoliv se v těle něco hromadí a stagnuje, vznikají podmínky pro zánět (stolice, žluč ve žlučníku, v místě, kde ponecháme gumičku na ruce). Místo je teplejší a prokrvenější, krev odklízí zbytky zánětlivých reakcí, na povrchu dochází ke zčervenání a zteplání díky vyššímu prokrvení. Mimo cévy se dostává naopak tekutina s protizánětlivými živinami a ochrannými látkami...

maladaptation-men-turn-fat1

Vývoj výživy člověka – jsme na evoluční křižovatce?

Moderní člověk je vybaven látkovou výměnou, která se zcela nedokáže vyrovnat s novodobým složením potravy. Trávicí soustava a její přizpůsobování se potravě značně pokulhává za tím, jakou stravu, v jaké formě a druzích úpravy člověk konzumuje. Je to logické, protože člověk se vyvíjel miliony let, zatímco novodobý jídelníček je výrazně mladší. Období nedostatku Látková výměna člověka se...