BLOG

Hormeze – stres, za který poděkujete (1/2)

Téma „stresu“ představuje posledních několik desítek let jednu z nejvíce zkoumaných oblastí na poli medicíny, fyziologie, evoluční biologie, psychologie, sociologie, antropologie, atd. Po zadání anglického ekvivalentu „stress“ do google vyhledávače je okamžitě k dispozici více než miliarda(!) výsledků, nejčastěji v kontextu nemocí, deprese, agrese, úzkostí apod.  Většina z dostupných článků směřuje čtenáře k jeho eliminaci a odstraňování, v tom lepším případě vhodné kompenzaci či...

Aktualita: Nové cesty, jak káva ovlivňuje naše zdraví a výkonnost.

O faktických zdravotních benefitech pití kvalitní kávy dnes již nemůže být žádných pochyb. Prokazuje to mj. také systematická přehledová studie až 218 meta-analýz (!) z roku 2017, která datuje až 84 možných zdravotních benefitů pití kávy (mezi nimi účinky antioxidační, neuroprotektivní, onkoprotektivní, antidiabetické, antiaging, a mnoho dalších). Ačkoliv je káva bohatým zdrojem kofeinu (cca 40-60 mg na 1 šálek v závislosti zejména na způsobu přípravy),...

Jez méně, žij déle, říkali.

Stará slovanská legenda praví, že sudičky (božstva osudu) nadělili každému člověku po jeho narození určitý „vagón“ jídla, který mu v průběhu života náleží ke konzumaci. Až si svůj „vagón“ sní, dojedl …/podobná paralela je tradována také v hinduismu, kde je člověku údajně nadělen jistý počet nádechů – také proto učení jógy vede k dlouhému a klidnému dýchání bez plýtvání/ Z údajů...

Ohlédnutí se za Seminářem o lepku 4.5.2019 v Praze

V sobotu 4.5.2019 proběhl v prostorách FTVS v Praze Seminář pořádaný pod hlavičkou AVP, kompletně věnovaný problematice lepku ve výživě. Na Semináři vystoupila řada špičkových českých odborníků – MUDr. Iva Hoffmanová, Ing. Hana Střítecká, PhD., PharmDr. Richard Pflegr, MUDr. Dana Maňasková, RNDr. Petr Fořt a Ing. Ivan Mach, CSc. , kteří přítomné posluchače v rámci svých hodinových vstupů provedli problematikou...

Aktualita: Poznejte četné blahodárne účinky Ashwagandhy

Ashwagandha je více než 3000 let stará rostlina, hojně využívaná zejména v Ajurvéde pro její schopnosti mj. příznivě ovlivňovat hladinu stresových hormonů a zvyšovat koncentraci. Indické jméno ashwagandha pochází ze sanskrtu a volně jej můžeme přeložit také jako „zapáchat jako kůň“, což se zcela velmi trefně vztahuje zejména k nepříliš atraktivní chuti a zápachu této rostliny.Díky její všestrannému využití je rostlina nazývána také...

Zúčastnili jsme se tiskové konference Expres menu

Dne 4. 4. 2019 proběhla v prostorách Satori Stage v Bratislavě tisková konference našeho nového partnera, firmy Expres menu, která se specializuje na výrobu a distribuci hotových jídel za použití moderní metody CTP. Zástupci firmy Petr a Adam Sogelovci představili mnoho možností využití jejich produktů, rovněž kontext využití v rámci tzv. zdravého stravování. Jak dodává prezident AVP ČR, Ing. Ivan Mach, CSc.:...

Je lepek odpovědí na funkční zažívací potíže? Kdy může jeho vynechání pomoct?

Lepek (gluten) se dostal do pozornosti lékařů a výživových poradců nejen v souvislosti s rostoucím počtem celiaků. Zatím se považuje za prokázané, že visko-elastický lepek nerozpustný ve vodě ohrožuje např. nositele poruch autistického spektra (PAS, Strunecká A., Cellular and Molecular Biology of Autism Spectrum Disorders, 2010). V poslední době představuje i jednu z možných příčin různých poruch trávení u osob, u nichž ještě nebyla...

Aktualita: Proč může být konzumace ořechů krok správně i vedle.

Již dlouho je empiricky i exaktně známo, že z pravidelné konzumace ořechů (příp. dalších olejnatých plodů) plyne mnoho potenciálních zdravotních benefitů. Obecně tedy ořechy, i navzdory jejich poměrně vyšší energetické hodnotě, považujeme za tzv. zdravou potravinu. Je tomu tak zejména díky jejich širokému spektru vitamínů, minerálních látek, fytochemikálií (látek rostlinného původu), antioxidantů, esenciálních mastných kyselin, atd. Nenasycené mastné kyseliny...

Aktualita: Červená řepa – ano či ne?

Červená řepa má poměrně dobrý nutriční složení. Podle české databáze složení potravin 100 g jedlého podílu červené řepy má energetický obsah 166/39 kJ/kcal a obsahuje 0,2 g tuku, 7,2 g sacharidů, 1.3 g bílkovin, 0,1 g soli a 1,7 g vlákniny. Obsah vitaminů rozpustných v tuku je prakticky nulový, výjimkou je provitamin A beta-karoten. Obsah ve vodě rozpustných vitaminů...

Jaké poučení nám nabízí moderní výživové styly? A který je ten ideální?

Zřejmě každý dospělý jedinec moderní společnosti je nutně několikrát za život konfrontován s otázkami, „Jak se stravuje“, „Jak to s tou výživou vlastně má“, potažmo „Jak dostat svou výživu/stravování do po-řád-ku. Člověk má přirozeně silnou potřebu strukturovat sebe i věci kolem sebe do nějakého přehledného a uspořádaného celku, který mu, pokud možno dává smysl (v závislosti od jeho hodnot, priorit, postojů, názorů),...