Naše doporučení ke snížení rizika nákazy virem SARS-CoV-2 (video + článek)



Ve výše uvedeném videu a následně níže uvedeném textu najdete praktická doporučení prezidenta Aliance výživových poradců ČR ke zvýšení prevence, resp. minimalizaci rizika nákazy virem SARS-CoV-2 nebo rychlejšímu uzdravení již probíhající infekce.

Čemu se vyhnout v rámci prevence virové nákazy:

  • Alkohol – už v minimálním množství má negativní vliv na játra a další orgány a tkáně, narušuje architekturu spánku a působí negativně na funkci i skladbu mikrobioty (důležitá pro modulaci naší imunitní odpovědi a tvorbu celé řady důležitých látek)
  • Kouření – velmi významně zhoršuje respirační (dýchací) funkce, zvyšuje míru oxidativního stresu a poškozuje prakticky všechny tělesné tkáně
  • Volný (přidaný) cukr (různé sladkosti včetně slazených nápojů) – volný (přidaný) cukr ve formě mono- a disacharidů už v dávce nad 15 gramů/den může působit negativně na mnoho metabolických funkcí a může narušovat funkci a skladbu mikrobioty. Doporučujeme omezit konzumaci přidaného cukru (na etiketě potravin „z toho cukry“) do 15 gramů/den.
  • Průmyslově ultra zpracované potraviny – obsahují pouze minimum důležitých nutričních a ochranný látek (vitamíny, minerální látky, stopové prvky, polyfenoly, antioxidanty …), samy navíc působí negativně na řadu metabolických funkcí (tzn. mohou zvyšovat oxidativní stres, zánět apod.)
  • Chronický stres (strach a panika) – stresové hormony působí mj. imunosupresivně (tzn. potlačují imunitní odpověď), proto dlouhobý (chronický) stres může snižovat odolnost vůči virové a jiné infekci. Doporučujeme vyhýbat se nadbytečným stresorům jak ve formě alimentární (alkohol, kouření či jiné drogy), tak ve formě psychosociální (přemíra negativních informací, hádky, panika, tvorba katastrofických scénářů apod.)

Co dělat pro podporu imunitních a metabolických funkcí:

  • Dostatečně dlouhý (7-9 hodin) a kvalitní spánek – vyhýbejte se krátkovlnnému modrému světlu (display mobilních telefonů, počítačů, LED diody apod.) aspoň 2-3 hodiny před spaním. Také se vyhněte konzumaci alkoholu a jiných drog, které mohou narušovat kvalitu vašeho spánku. Už krátkodobě spánkově deprivovaný organismus je mnohem náchylnější k infekcím a celé řadě dalších negativních faktorů (konzumace nevhodného jídla a nápojů, nižší odolnost vůči stresorům apod.)
  • Procházky v přírodě na čerstvém vzduchu a slunci – pravidelný pobyt v přírodě a expozice slunečnému záření (doporučujeme minimálně hodinu denně) má velké množství benefitů jak po stránce biologické (syntéza vitamínu D3 v podkoží, synchronizace cirkadiánních rytmů, imunomodulace a imunostimulace), tak po stránce psychosociální, potažmo psychospirituální.
  • Udržovat si vnitřní teplo – doporučujeme pravidelně prohřívat tělo na slunci (v přírodě) či jinými způsoby (sauna, pára, teplé sprchy), čímž udržíte vnitřní teplo a také efektivní funkce metabolismu.
  • Udržovat vlhké sliznice – doporučujeme pravidelné zvlhčování vzduchu a dostatečně pít tak, abyste udrželi vlhé sliznice a tím snížili náchylnost k zánětu a mikrobiální infekci.
  • Omezit pohyb mezi lidmi na to nejnutnější minimum a nosit při tom roušku, čímž chráníte nejen sebe, ale také druhé lidi !


Vhodné základní postupy pro účinnou podporu imunitních
a metabolických funkcí:

  • Konzumujte každý den několik probiotických potravin – dle dostupnosti a subjektivních možností a preferencí doporučujeme pravidelně zařazovat do jídelníčku kysané mléčné výrobky (kvalitně zfermentované jogurty, kefíry, podmáslí …), kysané sojové produkty (natto, pasta miso, tempeh …), kysaná zelenina (řepa, okurky, zelí, kimchi …), příp. jiné zdroje jako kombucha, jablečný/vinný ocet atd.
  • Konzumujte každý den několik různých prebiotických potravin – jedná se o rozpustnou vlákninu typu pektin, beta-glukany, pentosany, inulín či různé polysacharidy. Významnými zdroji této vlákniny jsou ovoce a zelenina (různé druhy), ořechy a semená, klíčky, celozrnné obiloviny apod.
  • Konzumujte alespoň 2-3 porce tučných ryb týdně (makrela, tuňák, losos, sleď) – jedná se o významný zdroj velmi důležitých živočišných omega 3 nenasycených mastných kyselin (EPA a DHA), které mají důležité protizánětlivé (vyvažují přítomný zánět), signální (tvorba hormonů a signálních molekul), strukturální (buněčná membrána) a další funkce. Dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin v dávce cca 2-3,5 g/týdně (= 2-3 porce) může podpořit řadu metabolických a imunitních funkcí.
  • Zařazujte potravin bohaté na vitamíny, minerální látky a stopové prvky – jedná se především o kvalitní ovoce a zeleninu (ideálně co nejméně chemicky ošetřené), ořechy a semena (ideálně krátce upravená), vejce, kvalitní maso a ryby, příp. orgány v množství do 150 g/týdně
  • Zařazujte potraviny bohaté na ochranné (antimikrobiální) látky jako například:
    – cibule (obsahuje sulfáty důležité pro antioxidační ochranu)
    – česnek (nechat 10 minut oxidovat na vzduchu, poté konzumovat)
    – zázvor (obsahuje gingerol a shagaol – působí mj. antimikrobiálně)
    – černý bez – působí skvěle proti virovým infekcím
    – zelený čaj a kvalitní káva – v dávce 1-5 šálků denně obsahuje celou
    řadu antioxidačně působích a antioxidačně stimulujících látek
    – koření a byliny jako sušená kurkuma, tymián, bazalka, oregano


Vhodné doplňky stravy pro účinnou podporu funkce imunitního
systému:

  • vitamín D3 – v denní dávce 25-75 mcg denně
    /Vzhledem k tomu, že až do 21.4. není možné syntetizovat vitamín D3 ze slunečného záření, doporučujeme užívat jeho doplňkovou formu v uvedeném rozmezí i navzdory pravidelnému pobytu na slunci./
  • vitamín K2 (MK-7) – v denní dávce 60-120,0 mcg
  • omega 3 mastné kyseliny (rybí olej) – v denní dávce 250-1000 mg
    /dle příjmu omega 3 mk z potravin/
  • vitamín Cv denní dávce 250-500 mg
  • N-Acetyl-Cysteine – v doporučené denní dávce přípravku ACC Long (tj. 600 mg)
    /při akutně probíhající infekci dýchacího traktu/
  • zinek – v denní dávce 20-40 mg rozdělené do 2-4 dávek denně
  • selen – v denní dávce 100 µg


!! PROSÍME NEPŘEKRAČUJTE NÁMI DOPORUČENÉ DÁVKOVÁNÍ UVEDENÝCH DOPLŇKŮ STRAVY A PRO PODROBNĚJŠÍ INFORMACE NÁS NEVÁHEJTE KONTAKTOVAT NA MAIL info@aliancevyziva.cz

Vhodné doplňky stravy s probiotiky pro podporu funkce mikrobioty:

  • Biopron – různé podtypy, např. Biopron 9 Premium
  • Bio-Kult
  • Bactoral – zaměřený na podporu sliznic dýchacích cest
  • Lactocare
  • Tisso Pro Em San a Pro Basan
  • Vivomixx
  • Symprove
  • ProbioFlora

    Doporučené dávkování probiotik dle GAPS diety
  • Děti do 12 měsíců přibližně 1-2 miliardy živých bakterií /den
  • Děti od 1 do 2 let přibližně 2-4 miliardy živých bakterií/den
  • Děti od 2 do 4 let přibližně 4-8 miliard živých bakterií/den
  • Děti od 4 do 10 let přibližně 8-12 miliard živých bakterií/den
  • Od věku 12 do 16 let přibližně 12-15 miliard živých bakterií/den
  • Dospělý 15-20 miliard živých bakterií/den



Ve spolupráci s Výborem AVP ČR zpracoval Bc. Ján Staš (21.3.2020)


Student VŠE v Praze oboru Behaviorální ekonomie a psychologie. Také student školy Klinické Naturopatie oboru Západní fytoterapie. Aktivní výživový poradce a trenér od roku 2013, pravidelný lektor kurzů zaměřených na výživu, sportovní výživu a doplňky stravy. Sekretář a člen Výboru Aliance výživových poradců, garant pro vědeckou činnost. V minulosti spolupracoval na vývoji receptur a prodeji doplňků stravy. Autor odborných článků a publikací v oblasti výživy a sportovní výživy.
Komentáře